fbpx

Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για ιδιοκτήτες ακινήτων

Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ' οίκον» που ανακοινώθηκε χθες και αναμένεται να ξεκινήσει από τον Iούνιο. Aπευθύνεται σε κατοικίες κύριας χρήσης με οικοδομική άδεια πριν την 1/1/1980 που βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ/τ.μ. και προβλέπει τρεις εναλλακτικές επιδοτήσεις για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Oι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δανείου με επιδότηση επιτοκίου, άμεσης επιχορήγησης σε ποσοστό 30% της δαπάνης και έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι 2.500 ευρώ. H συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει εισοδηματικά κριτήρια και διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης, το κόστος της οποίας θα θεωρείται επιλέξιμη χρηματοδοτούμενη δαπάνη.

Oι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται θα προκύπτουν από τις συστάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή και θα περιλαμβάνουν:
1. Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια, ρολά).
2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης δώματος/στέγης - κελύφους.
3. Εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα/λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
4. Λοιπές προτεινόμενες παρεμβάσεις που αφορούν σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης, μόνωση σωληνώσεων, σκίαστρα, ηλιακούς συλλέκτες κ.λ.π.

Για τα χρησιμοποιούμενα υλικά, θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή τους που θα δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο, σε ειδική ιστοσελίδα, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 200 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ που θα κατανεμηθούν αναλογικά στις 23 περιφέρειες και ο στόχος είναι να επιδοτηθεί η αναβάθμιση περίπου 100.000 ακινήτων, με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό ανά περίπτωση τα 15.000 ευρώ.
Για να επιδοτηθεί κανείς θα πρέπει προηγουμένως να έχει προηγηθεί ενεργειακή επιθεώρηση στην κατοικία του, ώστε να είναι γνωστό ποια σημεία της χρήζουν παρεμβάσεων. Η καινοτομία του προγράμματος, σε σχέση με τα διάφορα σενάρια που είχαν μέχρι τώρα δει το φως της δημοσιότητας, είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς τρόπους επιδοτήσεων, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση:

Απευθείας επιχορήγηση του κόστους της ενεργειακής παρέμβασης σε ποσοστό 30%. Αιτήσεις για επιδότηση με αυτό το μοντέλο θα μπορούν να υποβάλουν όσοι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν ανώτατο ατομικό δηλωθέν εισόδημα τα 15.000 ευρώ και ανώτατο οικογενειακό τα 25.000 ευρώ.

Δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από την Πολιτεία, και πιο συγκεκριμένα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η επιδότηση μπορεί να είναι και της τάξεως των 5 μονάδων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης, που σημαίνει ότι αν ένα επισκευαστικό δάνειο έχει επιτόκιο 6%, τότε το κόστος δανεισμού για τον δικαιούχο θα είναι μόνο 1%. Αιτήσεις για επιδοτούμενα δάνεια θα μπορούν να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών με μέγιστο ατομικό εισόδημα τα 30.000 ευρώ και οικογενειακό τα 50.000 ευρώ.

Έκπτωση φόρου από το φορολογητέο εισόδημα του 30% της δαπάνης, με ανώτατο ποσό τα 2.500 ευρώ για εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, που σημαίνει ότι μπορεί να την πάρει ο καθένας. Σήμερα η έκπτωση φόρου είναι 20% της δαπάνης, με ανώτατο ποσό μόνο τα 700 ευρώ. Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποσαφηνίσει αν ο δικαιούχος της φοροαπαλλαγής θα μπορεί παράλληλα να υποβάλει αίτηση και για κάποια από τις παραπάνω μορφές επιδότησης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έναν χρόνο και κομβικό ρόλο στην υλοποίησή του θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, στις οποίες ο ενδιαφερόμενος θα καταθέτει την αίτησή του, είτε θέλει να πάρει δάνειο είτε να επιδοτηθεί απευθείας. Ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το σύνολο των τραπεζών, που δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη με κόστος ελέγχου φακέλου. Ανεξαρτήτως του μοντέλου επιδότησης που θα επιλέξει κανείς, εφόσον η πρότασή του εγκριθεί, θα έχει 100% επιχορήγηση του κόστους της ενεργειακής επιθεώρησης.

Τα κριτήρια
Επιλέξιμες είναι μονοκατοικίες και πολυκατοικίες ως ενιαίο κτίριο, ενώ για μεμονωμένα διαμερίσματα ισχύει η προϋπόθεση ότι οι δαπάνες θα πρέπει να αφορούν και το σύστημα θέρμανσής τους. Επίσης, επιλέξιμη είναι μόνο η κύρια κατοικία και όχι η εξοχική, τα κτίρια με οικοδομική άδεια πριν από την 1η/1/1980, ενώ για να ενταχθεί ένα ακίνητο στο πρόγραμμα, πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ/τ.μ. Στο εύρος αυτό εντάσσονται χαμηλού κόστους περιοχές στο σύνολό τους, (όπως Άγιος Δημήτριος, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Γαλάτσι, Δάφνη, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια), καθώς επίσης τμήματα μεσαίων και υψηλού κόστους περιοχών (όπως Ζωγράφου, Ηράκλειο, Ηλιούπολη, Αγ. Παρασκευή, κ.ά). Επίσης, για να ενταχθεί ένα ακίνητο στο πρόγραμμα, θα πρέπει βάσει της επιθεώρησης να έχει καταταχθεί σε πολύ ενεργοβόρα κατηγορία (χαμηλότερη ή ίση της Δ΄) και οι αιτούμενες παρεμβάσεις να την αναβαθμίζουν κατά μία τουλάχιστον κατηγορία. Επιπλέον κριτήριο συγκριτικής αξιολόγησης και κατάταξης των αιτήσεων που θα υποβληθούν θα αποτελεί η ετήσια εξοικονομούμενη ενέργεια (kWh) ανά τ.μ. ως προς το κόστος της παρέμβασης. Οι προτάσεις που αφορούν πολυκατοικίες ως ενιαίο κτίριο θα λαμβάνουν προσαύξηση στη συγκριτική αξιολόγηση.
Ειδικά για τις πολυκατοικίες, το κριτήριο της κύριας κατοικίας θα πρέπει να ικανοποιείται από το 50% των διαμερισμάτων. Επίσης, στην περίπτωση της συμμετοχής των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας ως ενιαίο κτίριο, το μέγιστο ατομικό τους εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ και το μέγιστο οικογενειακό τα 50.000 ευρώ

Ο Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, ο Αγρότης της Χρονιάς 2022

Ο 44χρονος αγρότης, Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, αναδείχθηκε «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2022, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο, στην τελετή βράβευσης του ομώνυμου θεσμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.   Τίποτα δεν ήταν εύκολο και τίποτα δεν χαρίστηκε...

Read more

Νέοι Αγρότες 2014 | Ξεκινούν τα μαθήματα

Με καθυστέρηση πολλών μηνών ξεκινάει η κατάρτιση των Νέων Αγροτών του 2014. Εκταμιεύτηκαν, τελικά, τα χρήματα που απαιτούνται για την χρηματοδότηση των μαθημάτων και τώρα πρέπει να υλοποιηθούν οι καταρτίσεις όλων των Ν.Αγροτών 2014 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2017.

Read more

Παράταση έως τις 23 Δεκεμβρίου οι Νέοι Αγρότες

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις, η παράταση στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ήταν θέμα χρόνου. Σε αναμονή, λοιπόν, της υπογραφής της παράτασης από τον Υπουργό, η οποία θα είναι μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2016.    

Read more

Νέοι Αγρότες 2016 | Παράταση, πέναλτι, δοκάρι και...

Η παράταση και το μεγάλο ενδιαφέρον για το Μέτρο 6.1 "Νέοι Γεωργοί", τα συμπεράσματα της ενημέρωσης των Γεωπόνων Μελετητών Βορείου Ελλάδος.

Read more

Παράταση για τις αιτήσεις πληρωμής στα Σχέδια Βελτίωσης ως το Σεπτέμβρη του 2017

Η 10η Σεπτεμβρίου του 2017 ορίστηκε από τις διαχειριστικές αρχές των Προγραμμάτων, ως η ημερομηνία κατάθεσης του τελευταίου αιτήματος (αποπληρωμή) για τα Σχέδια Βελτίωσης της πρόσκλησης του 2011.

Read more

Ξεδιαλύνει το τοπίο με τα Σχέδια Βελτίωσης

Τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για την καθετοποίηση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων με τη δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων θα δίνουν τα υπό διαβούλευση νέα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121) του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.

Read more

Ποιο είναι το προφίλ του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τέσσερις( αντί τριών προηγουμένως) ζώνες και προκηρύξεις ανά εξάμηνο (αντί για όλη τη διάρκεια της χρονιάς) είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

Read more

Νέα Αγορανομική Διάταξη για την Ιχνηλασιμότητα κατά το Εμπόριο Νωπών Οπωρολαχανικών – Τήρηση Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας

Προκειμένου για τα συσκευαστήρια της χώρας και για χονδρεμπόρους ή λιανοπωλητές, άσχετα αν οι τελευταίοι διαθέτουν δικό τους συσκευαστήριο ή όχι, θεσπίζονται οι κατωτέρω υποχρεώσεις :  -Τηρούν και ενημερώνουν βιβλίο με τον τίτλο « ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ » δεόντως θεωρημένο από την αρμόδια Υπηρεσία Εμπορίου της Ν.Α. , όπου ανήκει...

Read more

Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για την έγκριση όλων των Νέων Αγροτών και τα Νέα Ποσά Ενίσχυσης

Με την έγκριση πιστώσεων ύψους 155 εκατ. ευρώ, αντί των 160 εκατ. ευρώ που είχε πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώσει το υπουργείο, υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ρύθμισης για την ένταξη στο πρόγραμμα της «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 (ΠΑΑ). Θα ενταχθεί το σύνολο...

Read more

Τελευταία σε απορροφήσεις κονδυλίων η Ελλάδα με 11,9% έναντι 27% που είναι ο μέσος όρος

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και φέρουν την χώρα μας μεταξύ των τελευταίων κρατών μελών σε απορροφήσεις κονδυλίων για την εφαρμογή της πολιτικής της συνοχής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς).

Read more

Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 275 εκατ. ευρώ

Τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τη Μεγάλη Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Υπό τον τίτλο «Ελληνική Μεταποίηση 2010», η υπουργός παρουσίασε τέσσερις νέες δράσεις που όπως είπε, θα φέρουν 275 εκατ. ευρώ στην αγορά και αφορούν την ενίσχυση...

Read more

Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για ιδιοκτήτες ακινήτων

Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ' οίκον» που ανακοινώθηκε χθες και αναμένεται να ξεκινήσει από τον Iούνιο. Aπευθύνεται σε κατοικίες κύριας χρήσης με οικοδομική άδεια πριν την 1/1/1980 που βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ/τ.μ. και προβλέπει τρεις εναλλακτικές επιδοτήσεις για...

Read more

Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για τα Σχέδια Βελτίωσης Δ' ΠΠ πριν υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή, 19/3/2010, έχει τεθεί το Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης, ώστε μετά να οδηγηθεί στα γραφεία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για να υπογραφεί.

Read more

Εξετάζεται μίνι πακέτο για σιτηρά, ροδάκινα, ντομάτα

Εθνικούς πόρους που θα χρηματοδοτήσουν  ένα «μίνι πακέτο στήριξης» προϊόντων όπως τα σιτηρά, το ροδάκινα και η βιομηχανική ντομάτα, δείχνει να αναζητά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Read more

Εντάσσονται όλοι οι Νέοι Αγρότες!

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάσσεται στους δικαιούχους του Μέτρου των Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 (ΠΑΑ) το σύνολο των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Read more

banner 1

banner 2

banner 3