fbpx

Νέοι Αγρότες 2016 | Παράταση, πέναλτι, δοκάρι και...

Η παράταση και το μεγάλο ενδιαφέρον για το Μέτρο 6.1 "Νέοι Γεωργοί", τα συμπεράσματα της ενημέρωσης των Γεωπόνων Μελετητών Βορείου Ελλάδος.


Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο κινηματοθέατρο "Αλέξανδρος" στην Θεσσαλονίκη, παρουσία πάνω από 200 Γεωπόνους από όλη την Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ενημερωτική ημερίδα για το Μέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών". Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και σκοπός ήταν η ενημέρωση των Γεωπόνων Μελετητών σε θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Την ενημέρωση και την απάντηση των ερωτημάτων ανέλαβαν οι κ.κ. Πανοπούλου Κλεοπάτρα και Τσιατούρας Ευθύμιος, αρμόδιοι υπάλληλοι της Μονάδας Β1 του Υπουργείου. Από την ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ | Farming Solutions παρευρέθηκε ο Γεωπόνος, υπεύθυνος του προγράμματος των Νέων Αγροτών, κ. Γιάννης Βαΐδης.

Παράταση

Το σημαντικότερο συμπέρασμα της συνάντησης ήταν η κοινή παραδοχή, από όλες τις μεριές, ότι το πρόγραμμα πρέπει να πάρει παράταση. Αν συνυπολογιστεί, το ενδιαφέρον του κόσμου που είναι υψηλό, τον όγκο της δουλειάς για τους μελετητές που είναι μεγάλος και το ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου δεν βρίσκεται ακόμη σε πλήρη λειτουργία, ο δρόμος της παράτασης ήταν δεδομένος. Το ζήτημα είναι, πόση θα είναι η παράταση; Προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι, πιθανόν, θα παραταθεί η ηλεκτρονική υποβολή έως τις 16 Δεκεμβρίου και η φυσική υποβολή έως τις 23 Δεκεμβρίου 2016. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση, λόγω των ειδικών συνθηκών, να δοθεί και μεγαλύτερη παράταση που θα εκτείνεται μέχρι και το Ιανουάριο του 2017. Πάντως, στην χειρότερη περίπτωση, το πρώτο σενάριο πρέπει να θεωρείτε το ελάχιστο!

Πέναλτι

Κοινή ομολογία και παραδοχή είναι ότι το ενδιαφέρον από την μεριά των υποψήφιων είναι μεγάλο. Ίσως μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Προσωπικά, δεν θυμάμαι άλλη φορά, σε ανάλογες ενημερώσεις, να υπάρχουν μέχρι και όρθιοι συνάδερφοι στους διαδρόμους! Αυτή η παρουσία και το ενδιαφέρον αντικατοπτρίζει απόλυτα το ενδιαφέρον του κόσμου για το πρόγραμμα. Βέβαια, το θέμα είναι τι θα συμβεί αν τα χρήματα του μέτρου, δεν επαρκούν για όλες τις αιτήσεις... όπως έγινε το 2014. Και τότε υπήρχαν επιλαχόντες, αυτοί με την χαμηλότερη βαθμολογία. Τότε όμως μεταφέρθηκαν χρήματα στο μέτρο και εγκρίθηκαν όλοι! Τώρα; Θα συμβεί το ίδιο αν έχουμε επιλαχόντες; Αυτός είναι ένας δύσκολος γρίφος που θα κληθούν να λύσουν οι ιθύνοντες του Υπουργείου! Διότι δεν μπορείς να βάζεις χιλιάδες κόσμου να ξεκινάει την αγροτική δραστηριότητα, να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ, μεταβίβαση δικαιωμάτων, μεταβίβαση αγροτεμαχίων, έναρξη στην εφορία, διακοπή της εργασίας του, εγγραφή στον ΟΓΑ, πληρωμή ΕΛΓΑ και στο τέλος να του πεις "Συγνώμη, δεν επαρκούν τα χρήματα για όλους"! Περιμένουμε να δούμε, λοιπόν, αν θα έχουμε δοκάρι και έξω ή δοκάρι και μέσα!

Αποτέλεσμα

Κατά τα άλλα, στην πολύωρη ενημέρωση, απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα των παρευρισκομένων Γεωπόνων. Δόθηκαν διευκρινήσεις σε απορίες και σε ειδικές περιπτώσεις, αναλύθηκαν θέματα εγγραφής στο μητρώο αγροτών, καθώς και άλλα τεχνικά και πιο εξειδικευμένα θέματα. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να θεωρείται μια πετυχημένη εκδήλωση. Όπως και η συνεργασία και επικοινωνία, μεταξύ του Υπουργείου και των Γεωπόνων Μελετητών, βαδίζει σε έναν σωστό δρόμο. Το θέμα είναι, αν όλη αυτή η πορεία θα έχει ευτυχή κατάληξη. Και η κατάληξη θα είναι ευτυχής, αν είναι ευτυχής για ΟΛΟΥΣ!

Ο Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, ο Αγρότης της Χρονιάς 2022

Ο 44χρονος αγρότης, Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, αναδείχθηκε «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2022, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο, στην τελετή βράβευσης του ομώνυμου θεσμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.   Τίποτα δεν ήταν εύκολο και τίποτα δεν χαρίστηκε...

Read more

Νέοι Αγρότες 2014 | Ξεκινούν τα μαθήματα

Με καθυστέρηση πολλών μηνών ξεκινάει η κατάρτιση των Νέων Αγροτών του 2014. Εκταμιεύτηκαν, τελικά, τα χρήματα που απαιτούνται για την χρηματοδότηση των μαθημάτων και τώρα πρέπει να υλοποιηθούν οι καταρτίσεις όλων των Ν.Αγροτών 2014 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2017.

Read more

Παράταση έως τις 23 Δεκεμβρίου οι Νέοι Αγρότες

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις, η παράταση στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ήταν θέμα χρόνου. Σε αναμονή, λοιπόν, της υπογραφής της παράτασης από τον Υπουργό, η οποία θα είναι μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2016.    

Read more

Νέοι Αγρότες 2016 | Παράταση, πέναλτι, δοκάρι και...

Η παράταση και το μεγάλο ενδιαφέρον για το Μέτρο 6.1 "Νέοι Γεωργοί", τα συμπεράσματα της ενημέρωσης των Γεωπόνων Μελετητών Βορείου Ελλάδος.

Read more

Παράταση για τις αιτήσεις πληρωμής στα Σχέδια Βελτίωσης ως το Σεπτέμβρη του 2017

Η 10η Σεπτεμβρίου του 2017 ορίστηκε από τις διαχειριστικές αρχές των Προγραμμάτων, ως η ημερομηνία κατάθεσης του τελευταίου αιτήματος (αποπληρωμή) για τα Σχέδια Βελτίωσης της πρόσκλησης του 2011.

Read more

Ξεδιαλύνει το τοπίο με τα Σχέδια Βελτίωσης

Τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για την καθετοποίηση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων με τη δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων θα δίνουν τα υπό διαβούλευση νέα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121) του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.

Read more

Ποιο είναι το προφίλ του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τέσσερις( αντί τριών προηγουμένως) ζώνες και προκηρύξεις ανά εξάμηνο (αντί για όλη τη διάρκεια της χρονιάς) είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

Read more

Νέα Αγορανομική Διάταξη για την Ιχνηλασιμότητα κατά το Εμπόριο Νωπών Οπωρολαχανικών – Τήρηση Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας

Προκειμένου για τα συσκευαστήρια της χώρας και για χονδρεμπόρους ή λιανοπωλητές, άσχετα αν οι τελευταίοι διαθέτουν δικό τους συσκευαστήριο ή όχι, θεσπίζονται οι κατωτέρω υποχρεώσεις :  -Τηρούν και ενημερώνουν βιβλίο με τον τίτλο « ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ » δεόντως θεωρημένο από την αρμόδια Υπηρεσία Εμπορίου της Ν.Α. , όπου ανήκει...

Read more

Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για την έγκριση όλων των Νέων Αγροτών και τα Νέα Ποσά Ενίσχυσης

Με την έγκριση πιστώσεων ύψους 155 εκατ. ευρώ, αντί των 160 εκατ. ευρώ που είχε πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώσει το υπουργείο, υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ρύθμισης για την ένταξη στο πρόγραμμα της «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 (ΠΑΑ). Θα ενταχθεί το σύνολο...

Read more

Τελευταία σε απορροφήσεις κονδυλίων η Ελλάδα με 11,9% έναντι 27% που είναι ο μέσος όρος

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και φέρουν την χώρα μας μεταξύ των τελευταίων κρατών μελών σε απορροφήσεις κονδυλίων για την εφαρμογή της πολιτικής της συνοχής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς).

Read more

Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 275 εκατ. ευρώ

Τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τη Μεγάλη Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Υπό τον τίτλο «Ελληνική Μεταποίηση 2010», η υπουργός παρουσίασε τέσσερις νέες δράσεις που όπως είπε, θα φέρουν 275 εκατ. ευρώ στην αγορά και αφορούν την ενίσχυση...

Read more

Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για ιδιοκτήτες ακινήτων

Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ' οίκον» που ανακοινώθηκε χθες και αναμένεται να ξεκινήσει από τον Iούνιο. Aπευθύνεται σε κατοικίες κύριας χρήσης με οικοδομική άδεια πριν την 1/1/1980 που βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ/τ.μ. και προβλέπει τρεις εναλλακτικές επιδοτήσεις για...

Read more

Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για τα Σχέδια Βελτίωσης Δ' ΠΠ πριν υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή, 19/3/2010, έχει τεθεί το Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης, ώστε μετά να οδηγηθεί στα γραφεία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για να υπογραφεί.

Read more

Εξετάζεται μίνι πακέτο για σιτηρά, ροδάκινα, ντομάτα

Εθνικούς πόρους που θα χρηματοδοτήσουν  ένα «μίνι πακέτο στήριξης» προϊόντων όπως τα σιτηρά, το ροδάκινα και η βιομηχανική ντομάτα, δείχνει να αναζητά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Read more

Εντάσσονται όλοι οι Νέοι Αγρότες!

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάσσεται στους δικαιούχους του Μέτρου των Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 (ΠΑΑ) το σύνολο των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Read more

banner 1

banner 2

banner 3