fbpx

Ξεδιαλύνει το τοπίο με τα Σχέδια Βελτίωσης

Τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για την καθετοποίηση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων με τη δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων θα δίνουν τα υπό διαβούλευση νέα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121) του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.

Το νέο αυτό στοιχείο, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις επιμέρους δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αποκάλυψε με λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.
Περίπου 530 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση της επόμενης προκήρυξης του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» ή «Σχέδια Βελτίωσης», όπως τα ξέρουμε όλοι, καθώς το μέτρο αυτό συνολικά φθάνει στα 700 εκατ. ευρώ, από τα 500 εκατ. ευρώ της προηγούμενης κατανομής του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι ανειλημμένες υποχρεώσεις είναι μόνο 170 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, μένουν περίπου 530 εκατ. που είναι για νέες αιτήσεις οι οποίες θα υποβληθούν με την επικείμενη πρόσκληση. Σύμφωνα με την κυρία Μπατζελή, έχει ολοκληρωθεί η σχετική ΚΥΑ μετά τη δημόσια διαβούλευση και είναι στη φάση των υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία.
«Σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης εντάσσονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα μικρής κλίμακας καθετοποίησης της παραγωγής. Δηλαδή, μικρές καλλιέργειες, μικροί παραγωγοί μπορούν πλέον να έχουν και καθετοποιημένη μονάδα, παραδείγματος χάρη στα οπωροκηπευτικά ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ το μέγιστο ύψος των σχεδίων βελτίωσης στην προηγούμενη απόφαση ήταν 250.000 ευρώ, εμείς το έχουμε φθάσει στα 500.000 ευρώ», εξήγησε η κυρία Μπατζελή στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Πληρωμές
Από τον Οκτώβριο του 2009, «πληρώσαμε 9,2 εκατ. ευρώ για σχέδια βελτίωσης φυτικής παραγωγής σε 256 δικαιούχους και 38,6 εκατ. ευρώ για σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής σε 699 δικαιούχους από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους».

Μικρά Σχέδια Βελτίωσης
Απαντώντας στα σχόλια των βουλευτών της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μικρών σχεδίων βελτίωσης (προϋπολογισμού έως 50.000 ευρώ για κτηνοτρόφους) η κυρία Μπατζελή επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ που έχει δημοσιεύσει η Agrenda κατά καιρούς για την προχειρότητα στην προκήρυξη της δράσης:
«Η δράση των μικρών σχεδίων βελτίωσης είχε ενεργοποιηθεί με έγγραφο του τότε Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς όμως να έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες προκήρυξης που προβλεπόταν από το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος και ως εκ τούτου η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ επέστρεψε τους φακέλους στους υποψηφίους που υποβλήθηκαν στις νομαρχίες, χωρίς προηγουμένως να τους εξετάσει. Ήταν δικό σας λάθος και παράλειψη. Δεν οφειλόταν σε κανέναν άλλον.
Από τη βιασύνη να προτρέξετε και να καλύψετε μικρά και πελατειακά σχήματα εκτεθήκατε για μία ακόμη φορά. Για τις επενδύσεις αυτές έχουμε πλέον ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο νομότυπα και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, όχι χειροκίνητη πλέον, για την προκήρυξη αυτής της δράσης. Αξίζει να επισημανθεί ότι δώσαμε τέλος σε όλες τις εκκρεμότητες πληρωμών ορισμένες από τις οποίες χρόνιζαν τα τελευταία τρία χρόνια».

Πηγή: agronews

Ο Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, ο Αγρότης της Χρονιάς 2022

Ο 44χρονος αγρότης, Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, αναδείχθηκε «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2022, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο, στην τελετή βράβευσης του ομώνυμου θεσμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.   Τίποτα δεν ήταν εύκολο και τίποτα δεν χαρίστηκε...

Read more

Νέοι Αγρότες 2014 | Ξεκινούν τα μαθήματα

Με καθυστέρηση πολλών μηνών ξεκινάει η κατάρτιση των Νέων Αγροτών του 2014. Εκταμιεύτηκαν, τελικά, τα χρήματα που απαιτούνται για την χρηματοδότηση των μαθημάτων και τώρα πρέπει να υλοποιηθούν οι καταρτίσεις όλων των Ν.Αγροτών 2014 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2017.

Read more

Παράταση έως τις 23 Δεκεμβρίου οι Νέοι Αγρότες

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις, η παράταση στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ήταν θέμα χρόνου. Σε αναμονή, λοιπόν, της υπογραφής της παράτασης από τον Υπουργό, η οποία θα είναι μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2016.    

Read more

Νέοι Αγρότες 2016 | Παράταση, πέναλτι, δοκάρι και...

Η παράταση και το μεγάλο ενδιαφέρον για το Μέτρο 6.1 "Νέοι Γεωργοί", τα συμπεράσματα της ενημέρωσης των Γεωπόνων Μελετητών Βορείου Ελλάδος.

Read more

Παράταση για τις αιτήσεις πληρωμής στα Σχέδια Βελτίωσης ως το Σεπτέμβρη του 2017

Η 10η Σεπτεμβρίου του 2017 ορίστηκε από τις διαχειριστικές αρχές των Προγραμμάτων, ως η ημερομηνία κατάθεσης του τελευταίου αιτήματος (αποπληρωμή) για τα Σχέδια Βελτίωσης της πρόσκλησης του 2011.

Read more

Ξεδιαλύνει το τοπίο με τα Σχέδια Βελτίωσης

Τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για την καθετοποίηση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων με τη δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων θα δίνουν τα υπό διαβούλευση νέα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121) του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.

Read more

Ποιο είναι το προφίλ του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τέσσερις( αντί τριών προηγουμένως) ζώνες και προκηρύξεις ανά εξάμηνο (αντί για όλη τη διάρκεια της χρονιάς) είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

Read more

Νέα Αγορανομική Διάταξη για την Ιχνηλασιμότητα κατά το Εμπόριο Νωπών Οπωρολαχανικών – Τήρηση Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας

Προκειμένου για τα συσκευαστήρια της χώρας και για χονδρεμπόρους ή λιανοπωλητές, άσχετα αν οι τελευταίοι διαθέτουν δικό τους συσκευαστήριο ή όχι, θεσπίζονται οι κατωτέρω υποχρεώσεις :  -Τηρούν και ενημερώνουν βιβλίο με τον τίτλο « ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ » δεόντως θεωρημένο από την αρμόδια Υπηρεσία Εμπορίου της Ν.Α. , όπου ανήκει...

Read more

Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για την έγκριση όλων των Νέων Αγροτών και τα Νέα Ποσά Ενίσχυσης

Με την έγκριση πιστώσεων ύψους 155 εκατ. ευρώ, αντί των 160 εκατ. ευρώ που είχε πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώσει το υπουργείο, υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ρύθμισης για την ένταξη στο πρόγραμμα της «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 (ΠΑΑ). Θα ενταχθεί το σύνολο...

Read more

Τελευταία σε απορροφήσεις κονδυλίων η Ελλάδα με 11,9% έναντι 27% που είναι ο μέσος όρος

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και φέρουν την χώρα μας μεταξύ των τελευταίων κρατών μελών σε απορροφήσεις κονδυλίων για την εφαρμογή της πολιτικής της συνοχής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς).

Read more

Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 275 εκατ. ευρώ

Τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τη Μεγάλη Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Υπό τον τίτλο «Ελληνική Μεταποίηση 2010», η υπουργός παρουσίασε τέσσερις νέες δράσεις που όπως είπε, θα φέρουν 275 εκατ. ευρώ στην αγορά και αφορούν την ενίσχυση...

Read more

Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για ιδιοκτήτες ακινήτων

Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ' οίκον» που ανακοινώθηκε χθες και αναμένεται να ξεκινήσει από τον Iούνιο. Aπευθύνεται σε κατοικίες κύριας χρήσης με οικοδομική άδεια πριν την 1/1/1980 που βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ/τ.μ. και προβλέπει τρεις εναλλακτικές επιδοτήσεις για...

Read more

Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για τα Σχέδια Βελτίωσης Δ' ΠΠ πριν υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή, 19/3/2010, έχει τεθεί το Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης, ώστε μετά να οδηγηθεί στα γραφεία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για να υπογραφεί.

Read more

Εξετάζεται μίνι πακέτο για σιτηρά, ροδάκινα, ντομάτα

Εθνικούς πόρους που θα χρηματοδοτήσουν  ένα «μίνι πακέτο στήριξης» προϊόντων όπως τα σιτηρά, το ροδάκινα και η βιομηχανική ντομάτα, δείχνει να αναζητά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Read more

Εντάσσονται όλοι οι Νέοι Αγρότες!

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάσσεται στους δικαιούχους του Μέτρου των Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 (ΠΑΑ) το σύνολο των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Read more

banner 1

banner 2

banner 3